Oude taxus bij Mariagrot
Bij de Mariagrot, dichtbij de achterkant van de kapel staat een oude, grote verwilderde taxus: 2,50 m hoog. De taxus wordt ook wel venijnboom genoemd. Deze boom maakt de plek donker en creëert hier een geheimzinnige sfeer.Wist je dat de taxus in veel Europese mythologieën als een heilige boom gezien wordt. Het taxushout is oranjebruin met een prachtige nerf. Je ziet hier de taxus in de schaduw van andere bomen groeien; Hij doet het goed op kalk. Blad en bast zijn giftig. Velen denken dat de vuurrode bessen gevaarlijk zijn. Echter, de bessen zijn eetbaar en zoet maar de zaden erin zijn WEL giftig!!! De giftige stof in het zaad bevat taxine, een alkaloïde. Grazende dieren, zoals paarden, worden soms dood gevonden na het eten van taxus bladeren.
Lijsters maar ook andere vogels zijn dol op de besjes, zij eten de harde zaden op zonder de zaadhuid af te breken (het giftige taxine komt niet vrij) en poepen de harde zaden weer uit.
Taxus als medicijn
De giftige bestanddelen van de Taxus baccata worden al heel lang gebruikt in medicijnen tegen kanker. Wist je dat alleen het snoeisel van de Taxus baccata – variëteit hiervoor geschikt is?In de jonge naalden van Taxus baccata zit de stof baccatine, een belangrijk wapen tegen kanker. Het middel wordt toegepast bij o.a. borst- en eierstokkanker.
De stof ‘baccatine’ uit het snoeisel van de Taxus baccata kan na een chemische bewerking omgezet worden in het actief bestanddeel van ‘Taxol’. Medicijnen met deze stof worden nu veel gebruikt voor chemotherapie bij de behandeling van verschillende vormen van kanker.
Omdat taxus een zeer populaire haagplant is, zowel privé als openbaar, worden jaarlijks grote hoeveelheden snoeisel geproduceerd. Wanneer het verse snoeisel zo vlug en zo zuiver mogelijk verwerkt wordt, kunnen grote hoeveelheden grondstoffen voor kankermedicijnen verkregen worden. Om dit te realiseren is het belangrijk dat zoveel mogelijk bezitters en beheerders van taxushagen hiervan op de hoogte zijn en bovendien actief willen meewerken.
Het snoeisel wordt door bedrijf Stolk Medicanal Plants ingezameld en verwerkt voor toepassing in de medicijnen. Tot ongeveer september kan taxussnoeisel ingezameld worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten