woensdag 5 november 2014

Boomvruchten


De vruchten van de bomen in de kloostertuin vormen een eldorado voor eekhoorns, muizen, vogels en marters. Het verspreiden van deze vruchten/zaden vindt plaats via de wind, via water, via dieren of door de plant zelf (die ze b.v. wegschiet). Zoogdieren kunnen de zaden meenemen in hun vacht of ze eten de zaden op; de zaden kunnen dan ontkiemen in de uitwerpselen.

Kastanjes

Op het tweede grasveld heb ik de laatste tijd veel mensen zien rondstruinen: op zoek naar walnoten en kastanjes. Ik zag ze met zakken vol de kloostertuin verlaten. Met zowel kastanjes als walnoten kun je lekkere gerechten maken: kastanje puree, walnotencake. Vroeger knutselde ik met de kinderen  kastanjes allerlei kastanje figuren. En, natuurlijk de gepofte kastanjes. het poffen van kastanjes kun je in Oost-Europa op straat bekijken en ruiken. De geur, soms stank, doet me aan de herfst denken.Walnoten

 

Beukennootjes

Hier zijn eekhoorns dol op, trouwens ook op walnoten. Ik heb ze nog niet gespot. Door de eekhoorns vindt de verspreiding van deze zaden/vruchten plaats.

 

Vleugels van de esdoorn oftewel "helikoptertjes".

Deze vleugels zijn ideaal, want zo kan de wind de zaden verspreiden. Kinderen vinden het fantastisch om er helikoptertje mee te spelen.
Esdoorn zaden
Door de zaden te voorzien van een grote vleugel zorgt de esdoorn ervoor dat de zaden ver weg kunnen vliegen en ver van zijn eigen wortels neerkomen om zich te ontwikkelen tot een nieuwe boom.

 Eikels

Hier kun je ook leuke knutselwerkjes mee maken. Eikels worden verspreid door de Gaai.

 

Zomereik met eikels (foto: Saxifraga-Jan van der Straaten)
 

Elzenpropjes

De elzenpropjes kunnen door het water worden verspreid: langs de Jeker staan een paar elzen. Je ziet dan de propjes in het water vallen. Laatst zag ik een fantastisch knutselwerkje, waar de elzenprop als bij fungeerde. Frans vd Braekt had dit gemaakt voor de Jekerdal-scharrelkids.


Knutselwerk van solitaire bij: links

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten